perjantai 23. syyskuuta 2016

Touhuilua ja treenivideoita

Taas kerran asetuin tietokoneen ääreen, kun on tässä viime päivinä taas sattunut ja tapahtunut. :) Viikko sitten perjantaina, kun kävimme Mustissa ja Mirrissä ostamassa Lolalle ekan dummyn ja heijastinliivin (katso edellinen postaus), myyjä vinkkasi meille, että keskiviikkoisin heillä on pentutreffit. Otimme kutsusta vaarin, koska emme olleet käyneet pitkään aikaan Lolan kanssa missään tapaamassa muita pentuja. Pentutreffit olivatkin varsin kivat, pennut pääsivät leikkimään yhdessä ja niille tehtiin myös kosketusharjoituksia eli ohjaajat (=vieraat ihmiset) koskettelivat pentuja vähän joka puolelta ja katsottiin, miten pentu reagoi. Lola on kyllä niin ihmisten ystävä, että ei kosketusharjoitukset haitanneet yhtään. Leikki muiden pentujen kanssa sujui myös, vaikkakin aluksi Lola oli aika ujo ja yritti hyppiä aitauksesta ulos (siinä myös pariin otteeseen onnistuen). Se kuitenkin rohkaistui ja alkoi leikkiä enemmän yhden pennun kanssa sen jälkeen, kun Jani kutsuttiin aitaukseen, jossa hänen piti seisoa passiivisena, vaikka Lola haki hänestä turvaa. Siitä lähtien loppuajan Lola leikkikin vaan kyseisen pennun kanssa, niin kauan että toinen jo väsähtikin Lolan intoon. :D Isommat pennut olivat Lolan mielestä pelottavia, lähinnä ehkä siksi että niitä oli monta ja ne piirittivät Lolan, koska se oli uusi porukassa. Siitä tilanteesta Lola otettiin aika pian pois, se oli selvästi liian pelottavaa. Tässä hiukan kuvia pentutreffien tiimellyksestä, kun leikki sujui.  :)

Kuvat ovat huonoja, koska välineenä oli jälleen vain puhelin ja pennut olivat tietysti niin vauhdikkaita, ettei menossa tahtonut pysyä mukana. Mennään kyllä varmana ensi keskiviikkonakin treffeille, jos silloin ottaisimme kunnon kameran mukaan, niin saisi parempia kuvia. :) Ja täytyy kyllä nyt mennä, koska siellä saa käydä vain 5 kk ikäiseksi asti ja Lola on kuitenkin jo 4 kk ja 1 vko. :/ 

Eilen tultiin koko porukka (ihmiset ja eläimet :D) Janin vanhempien luo. Täällä pihalla tehtiin iltasella Lolan kanssa vähän noutoharjoituksia dummyllä. Tuossa pihassa on niin mukava treenailla, kun Janin vanhemmat asuvat maalla mäntymetsän keskellä, joten täällä voi huoletta olla koira vapaana. Lisäksi tuossa talon edessä on hieman riistatonta metsää, jossa voi treenailla myös metsässä liikkumista ilman pelkoa, että lentoon lähtevä lintu tai muu veisi Lolan mukanaan. Otin nyt sitten ensimmäistä kertaa Lolan noutoharjoituksista pari videotakin.

Tällä videolla ihan perus noutoharjoitus pihassa: 


Tässä vielä noutoa vähän pienessä metsässä:


Noudoissa selvästi haasteellisin asia on luovutus. Dummy on sen verran mieluinen lelu Lolalle, että se ei tahtoisi siitä luopua. Tätä täytyy treenata ja palkata luovutus jotenkin niin, että siitä saataisiin paljon mieluisempi tapahtuma eikä suinkaan sellainen, että Lola kokee menettävänsä kivan lelun. Nouto tulee jo palkattua vain sillä, että se saa hakea dummyn, joka on tosiaan suuressa suosiossa. 

Lola ja ohjaaja-Jani. :)

Olen nyt viime aikoina pohtinut tuota palkkaamista, joka on metsästyskoulutuksessa hivenen haasteellinen juttu. Siitä on täällä blogissa käyty keskustelua (aiemmassa päivityksessä) toisen metsästysspanielin omistavan henkilön kanssa ja toisaalta olen miettinyt sitä ihan vaan siltä kannalta, miten saisi tuon luovutuksen miellyttävämmäksi kokemukseksi. Tähän mennessä Lola on palkkautunut varsin hyvin vain kehuilla ja ohjaajan jakamattomalla huomiolla. Tällaisen palkkauksen käyttöön meitä on kannustettu joidenkin metsästysspanieleita kouluttaneiden taholta. Lolan kasvattajakin kuitenkin sanoi, että myös nameja voi pennulla käyttää ihan hyvin, vaikka jotkut harrastajat ovatkin jyrkästi namipalkkaamista vastaan. En tietysti haluaisi alkaa jatkuvasti palkkaamaan nameilla, varsinkin kun Lolalle on toiminut muutkin palkkaukset, kehut ja lelut (dummy). Olen kuitenkin nyt ajatellut, että nameilla voisi opettaa kyllä tuota luovutusta mieluisammaksi ja sitä voisi käyttää myös sen opettamiseen, ettei Lola vetäisi hihnassa. Luovutuksen palkkauksessa voisi toisaalta käyttää myös hyvän ystäväni ehdottamaa tekniikkaa, jossa dummyn vaihtaisi johonkin yhtä mieluisaan (harvoin saatavilla olevaan) leluun. Vinkkejä tähän saa toki heitellä jos koet, että osaisit meitä tässä auttaa. Ajattelin kyllä myös itse tutkia asiaa lisää ja kokeilla, mikä palkkaus toimii juuri Lolalle parhaiten.  :)

Tässä vielä muutama kuva eilisistä harjoituksista. :) 


Lopuksi vielä kuva Pullan uudesta lempipaikasta. Pentutreffien yhteydessä tuli ostettua vihdoin kunnollinen, iso raapimapuu mein kingille. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti