maanantai 20. helmikuuta 2017

Pari sanaa kohutusta koulutusvideosta

Haluan tässä postauksessa kertoa oman mielipiteeni ja näkökulmani viikko sitten mediassa kohun aiheuttaneeseen metsästysspanielin koulutusvideoon. Mikäli et tiedä mistä on kyse, tässä iltalehtien uutiset aiheesta: Alun perin tämä juttu siis alkoi facebookiin julkaistusta videosta ja sen yhteyteen liitetystä selityksestä. Julkaisun tekijä on poistanut alkuperäisen julkaisun. Video näkyy pääpiirteissään vielä ainakin iltalehden jutussa. 

Myös monet yhteisöt kommentoivat kohua viime viikolla tuoreeltaan, kaikkien kanta oli luonnollisesti videolla näkyvän toiminnan tuomitseva: 
Videosta näkee selvästi, mitä siinä yritetään tehdä ja mikä siinä menee pieleen. Videolla yritetään opettaa koiralle hakukuviota, jonka lomassa yritetään aika ajoin istuttaa koira kesken menon. Kun koira ei istu oikeassa kohdassa, ohjaaja palauttaa sen "oikealle paikalle" niskasta ja takapuolinahasta nostamalla. Kuunnellessani ja katsellessani videota tulkitsin, että harjoitus on yksinkertaisesti liian vaikea kyseiselle koiralle. Se ei osaa vielä kunnolla pillin peruskäskyjä ja ohjaaja käyttää niitä harjoituksessa mielestäni liikaa, en saa selvää pillikäskyistä, joten ymmärrän hyvin ettei kyseinen koirakaan saa. Ilmeisesti pillillä myös viestitään suunnanvaihdoksista, jonka vuoksi pilli vinkuu niin paljon. Sen lisäksi, että harjoitus on liian vaikea, sitä jatketaan aivan liian pitkään. Ohjaaja turhautuu ja suuttuu, kun koira ei toimi ja koira aistii sen ja stressaantuu itsekin. Peli olisi pitänyt viheltää poikki paljon aikaisemmin. Lisäksi tilanteessa koira selvästi pelkää. Se yrittää ja lähtee iloisesti toimintaan, mutta kun se ei ymmärrä, mitä siltä vaaditaan, se tekee ohjaajan mielestä väärin ja saa siitä rangaistuksen. Videon edetessä koira alkaa alistumaan aina, kun ohjaaja karjaisee, se tietää, että taas sattuu, mutta se ei tiedä mitä teki väärin. Välillä istutettaessa koira menee automaattisesti maahan, se ikään kuin pyytää anteeksi, kysyy kehollaan, onko tämä nyt oikein. 

Haluan nyt todella selkeästi ja yksioikoisesti sanoa, että tämä ei ole se tapa, jolla me Lolaa koulutamme. Meillä koulutetaan positiivisen kautta, koiran energiaa ja intoa tekemiseen hyödyntäen, ei sitä tahallisesti tappaen. Lola on todella oppivainen ja miellyttämishaluinen koira, se oppii varsin helposti positiivisen kautta. Uusi asia on helppo opettaa ensin namilla, jonka voi kuitenkin nopeasti jättää pois ja siirtyä pelkkiin kehuihin. Metsästyskoulutuksessa Jani ei käytä nameja oikeastaan ollenkaan, peruspillikäskyt on opetettu kotona ja niitä vahvistetaan koko ajan, muuten metsästystä opetellaan autenttisessa ympäristössä eli metsässä. Lola on tietysti nuori koira, sillä on vielä paljon oppimista. Sen kanssa on kuitenkin saatu saaliiksi jo kaksi rusakkoa onnistuneesti niin, että se on istunut riistatilanteessa eikä ole juossut luodin eteen. Mielestäni tämä kertoo kyllä jotakin ja vaikka koira ei ole vielä valmis, niin tulokset puhuvat puolestaan. Joskus koiraa pitää myös kieltää, jos se tekee jotain todella pahaa tai vaarallista, mutta kun koira tekee oikein ja tottelee, se saa kehuja. Väkivallalla ja epäjohdonmukaisella koulutuksella saa vain pelokkaan koiran. Monet tutkimukset ovat todistaneet, että positiivisella koulutuksella saa parempia tuloksia ja tämä pätee myös metsästyskoiran koulutuksessa.

Odotin hieman kohun laantumista ennen kuin tartuin tähän aiheeseen, koska halusin miettiä kunnolla, miten haluan asiani esittää. Syy, miksi kuitenkin haluan julkisesti mielipiteeni kertoa, on se, etten halua että meitä tai koiraamme yhdistetään millään muotoa tällaiseen toimintaan. Toivon myös  kaikkien ymmärtävän, ettei kaikkia metsästysspanieleita todellakaan kouluteta tällä tavoin eikä se ole yleisesti hyväksytty tapa kouluttaa. Iso osa metsästäjistäkin tietää, että koirasta saa positiivisella koulutuksella ja vahvistamisella paremman, iloisemman, rohkeamman ja ennen kaikkea toimivan metsästyskaverin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti