keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Bank Holiday at Hill of Tara and Newgrange

Maanantaina täällä Irlannissa oli kansallinen bank holiday eli päivätöissä käyvillä oli vapaapäivä. Niinpä myös minulla oli vapaapäivä, koska host-perheen molemmilla vanhemmilla oli vapaata eivätkä lapsetkaan menneet kouluun. Päätin sitten järjestää jotakin ohjelmaa, joten varasin itselleni ja aiemmin tapaamalleni suomalaiselle Nooralle retken tai englanniksi sanottuna tourin Hill of Taralle ja Newgrangelle. Herätyskelloni soi maanantaiaamuna jo seitsemältä ja lähdin puoli yhdeksän maissa bussipysäkille. Bank holidayn vuoksi busseilla oli sunnuntaiaikataulut, joten jouduin odottamaan bussia hetken pidempään kuin luulin, mutta onneksi oikea bussi saapui ja pääsin sujuvasti keskustaan. Olin ajoissa, minulla oli noin tunti aikaa keskustassa ennen retkibussin lähtöä. Käytin sen ajan kioskilla lattea hörppien ja croissanttia syöden, koska aamupalaa en ollut ehtinyt "kotona" syömään. :)

Tämmöstä kattelin aamulla bussipysäkillä odotellessani. Jollain ollu railakas ilta? :D

Retki alkoi O'Connell streetiltä, josta hyppäsimme bussin kyytiin. Retkiopas oli vanhempi nainen, joka selvästi osasi hommansa ja tiesi asioista todella paljon. Suuntasimme ensimmäisenä Hill of Taralle ja koko matkan kohteeseen opas kertoi Irlannin historiasta ja päivän kohteista. Asiaa oli niin paljon ja sitä tuli sen verran nopealla tahdilla, etten ihan kaikkea sisäistänyt/ymmärtänyt, mutta ei se haitannut, ymmärsin ihan tarpeeksi (kuten kaikki läpät). Tiivistettynä, Hill of Tara on paikka, jossa kelttiläiset mitä todennäköisimmin suorittivat aikoinaan erilaisia rituaaleja ja se oli mahdollisesti heille hyvinkin pyhä paikka. On myös olemassa tarina, jonka mukaan Hill of Tara olisi ollut aikoinaan niin sanotun Suuren Kuninkaan valtaistuin, mutta nykyään tätä pidetään enemmänkin myyttinä. Hill of Tarasta paikkana jäi itselle parhaiten mieleen huikeat maisemat ja erikoinen muoto. :)

Ilmakuva Hill of Tarasta


Huikeet maisemat!

Yks hörhö jakso ku jaksoki kiivetä Hill of Taralle ;D

Mäkistä on...
Pyhä Patu eli St. Patrick :)

Hill of Taralta matka jatkui kohti päivän pääkohdetta eli Newgrangea Boyne Valleyn maisemien ja Slanen kylän läpi. Boyne Valleyssa on käyty suuri taistelu ja maisemiin kuului myös komea Boynen joki. Slanen kylässä nähtiin Slanen linna ja kuultiin, kuinka niinkin pienessä kylässä (tyyliin pari pubia, pari ravintolaa ja hotelli) on järjestetty isoja, maailmanluokan rock-konsertteja (arvatkaa muistanko nyt yhtään artistia, jotka siellä on soittanu :D). 
Castle of Slane

Lopulta päästiin Newgrangelle, joka on siis lyhyesti sanottuna valtava hautakumpu. Newgrange on 5000 vuotta vanha UNESCO:n maailmanperintökohde ja tuhat vuotta vanhempi kuin Gizan pyramidit. Ja oli se vaan komija! Näimme Newgrangen ulkoa ja pääsimme sinne myös sisälle, aivan hautakummun ytimeen (siellä ei tosin saanut ottaa kuvia, ylläri pylläri). Sen vuoksi, että Newgrange on niinkin vanha, ei tiedetä tarkalleen, mikä sen tarkoitus on ollut. Moni asia jäi mielikuvituksen varaan. Varmaa on kuitenkin se, että sieltä on löydetty kolme ruumista, jotka ovat todennäköisesti olleet kuninkaita tai muita hyvin tärkeitä henkilöitä. Erikoista Newgrangessa on myös se, että tasan kerran vuodessa, talvipäivänseisauksen aikaan, aurinko paistaa noustessaan tietyn hetken suoraan kummun sisälle vievään käytävään ja valaisee hetkeksi koko kammion. Aika sairaan siistiä! :) 

Oli tosi huikee päivä, näin ja opin paljon kaikkea. Onneksi ilmakin suosi, mitä nyt kerran kuultiin ukkosen jyrinää ja saatiin hiukan vettä niskaan. :D   

Newgrange

Tie sisälle Newgrangen kammioon

Kaukaisuudessa näkyy mahtipontinen Newgrange

2 kommenttia: