sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Little differences: Home and surroundings

Noniin! Vihdoin aloittelen lupaamaani postausten sarjaa Suomen ja Irlannin eroista. :) (EDIT: Tämä teksti jäi sarjan ainoaksi, pahoittelut siitä!) Tämä ensimmäinen käsittelee irkkukotia ja sen ympäristöä. Muistetaan kuitenkin, että nämä kaikki eivät välttämättä päde jokaiseen irlantilaiseen kotiin, minähän en ole nähnyt kuin tämän yhden vasta. Yritän parhaani mukaan selittää nämä kotiin liittyvät asiat, en viitsi ottaa täältä sisältä kuvia. 

1. Ovet aukeavat sisäänpäin, ikkunat ulospäin
Niin, ainakin suurimmaksi osaksi. Hirveen pieni asia, mut yllättävän häiritsevä, lähinnä siis tuo, että ovet aukeaa sisäänpäin. Vieläkin tapaan yleensä aina kiskaista ensin erityisesti asunnon ulko-ovea, ennen kuin hoksaan, että se aukeaa sisäänpäin. :D Toinen, missä kyseinen asia häiritsee, on yleiset vessat. Ravintoloiden ym vessakopit on yleensä pienet ja kun ovi aukeaa sisäänpäin, joskus koppiin meno ja oven sulkeminen vaatii hieman akrobatiaa. 

2. Kokolattiamatot
Oon ymmärtäny, että kokolattiamatot on melko tyypillisiä täällä ja briteissä. Myös tässä irkkukodissa on kokolattiamatto koko yläkerrassa ja sinne vievissä rappusissa. Ihan mukava tietysti, kun aamulla herää, että lattia on lämmin eikä tarvitse heti vetää sukkia jalkaan. Mutta en kyllä ikinä omaan kotiini haluaisi kokolattiamattoa, ihan vaan käytännön syistä. Mietin sitä, että vaikka kuinka imuroisit, niin aika likainenhan se matto varmaan silti on, kun ei sitä oikein voi pestä. Sitä puhdistetaan siten, että mattoon ripotellaan jotain jauhetta, jonka annetaan hetken vaikuttaa ja sitten se imuroidaan pois. Sen pitäisi jotenkin puhdistaa mattoa, mutta tiedä häntä. Ja jos matolle kaatuu vaikka juoma, miten alla olevalle lattialle käy... :o 

3. Hanat
Noniin, tämä oli aivan ensimmäinen hämmenyksen aihe irkkukodissani. Lähes kaikissa hanoissa täällä on kaksi eri vipua, kylmä ja kuuma. Siitä huolimatta, molemmista tulee oikeastaan aina haaleaa vettä, jos sitä ei valuta todella pitkään. Joissain ravintoloissa olen nähnyt vessassa sellaisia lavuaareja, joissa on kaksi erillistä hanaa, kuuma ja kylmä. Ja kyllä, joskus siitä kuumasta tulee aivan tulikuumaa ja kylmästä jääkylmää. Yritäppä siinä sitten pestä kädet huolella, kun ne joko palaa tai jäätyy...  

4. Ei käsisuihkua
Tästä en sano sen enempää kuin että kyllä se käsisuihku pöntön vieressä on vaan niin kätevä. Yhtään en ole vielä täällä nähnyt.

5. Suihku
Jatketaan nyt vielä näillä veteen ja viemäröintiin liittyvillä asioilla. Suihku on ainakin tässä irkkukodissa sellainen iso, hämmentävä mokkula suihkun seinässä. Siitä mokkulasta lähtee siis ihan tavallinen käsisuihku. Se laitetaan päälle vessassa, oven vieressä katosta roikkuvasta narusta vetämällä. Sen jälkeen astutaan suihkuun ja mokkulasta painetaan vesi päälle. Itse mokkula pitää hirveää meteliä ja veden paine on surkea. Lisäksi vesi kannattaa koko suihkun ajan pitää päällä, jos sen sammuttaa esimerkiksi hiusten vaahdottamisen ajaksi, joutuu odottamaan ainakin puoli minuuttia, kun suihkusta tulee ensin tulikuumaa, sitten jääkylmää ja lopulta vasta sopivaa vettä. Suoraan sanottuna en ymmärrä yhtään, miksi ihmeessä suihkusta pitää tehdä niin vaikea, elektroninen laite. Miten ne Suomessa on niin simppeleitä juttuja? :D  

6. Kaasuhella
Myös kaasuhella on käsittääkseni melko yleinen sekä Irlannissa että Britanniassa. Ihan suht helppokäyttöinen, tosin lähes aina saa yrittää ainakin kolme kertaa, ennen kuin liekki syttyy (liekkö sitten tämä kyseinen kaasuhella vaan huono yksilö, vai onko yleinen ongelma, en tiedä). Myös lämmönsäätelyn opettelu kesti minulla jonkun aikaa, mutta nyt olen jo aika hyvin oppinut säätämään liekkiä sopivaksi. :) Silti, perinteinen sähköhella on parempi.     

7. Aidat joka puolella
Tosiaan, tämän postauksen nimi on koti ja ympäristö, ja jälkimmäisen lisäsin otsikkoon vain tästä yhdestä syystä. Muuten asuinalueissa ja ympäristössä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, mutta aitoja on tosiaan joka puolella. Siis asuinalueiden ympärillä. Eikä ole vain kerran, kun olen kävelylenkilläni erehtynyt menemään jostain portista sisälle asuinalueelle ja päätynyt umpikujaan, kun muuta ulospääsyä alueelta ei olekkaan ollut. Tästä minulla on yhdeltä kävelylenkiltäni pari havainnekuvaa:

Tien molemmin puolin näkyy korkeaa aitaa.

Samoin tässä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti